TISKOVÁ ZPRÁVA K LOSU BCL

Ve středu před polednem bylo v House of Basketball v sídle FIBA ve švýcarském Mies rozlosováno play-off Basketball Champions League. Ze tří možných soupeřů AEK Athény, PAOK Soluň a EWE Oldenburg přidělil los jedinému českému zástupci v této soutěži tým z hlavního města Řecka AEK Athény.

Pokud český šampión zvládne ve dvou zápasech AEK vyřadit, postoupí do čtvrtfinále a středeční los už jim dal odpověď i na tuto otázku. Soupeřem by byl lepší ze dvojice francouzský Strasbourg a litevský Neptunas Klajpeda.

„V této fázi soutěže si již nikdo nemůže vybírat soupeře, všichni, kteří se do této fáze dostali, jsou silní. AEK se aktuálně zdá jako nejlepší z trojice potenciálních soupeřů. V této chvíli je to jen na nás, abychom se připravili na oba dva zápasy,“ okomentoval los bezprostředně po jeho skončení náš zástupce Ondřej Šimeček.

Osmifinále play-off se hraje na dva zápasy a do dalšího kola mezi posledních osm týmů postoupí ten, který bude mít v součtu více nastřílených bodů. První zápas odehraje Nymburk v Athénách šestého nebo sedmého března, odveta na nymburské palubovce přijde o týden později 13. nebo 14. března.

AEK Athény

Jsou jedním z nejstarších řeckých klubů, založen byl v roce 1924. Stal se osmkrát mistrem Řecka, především to bylo v šedesátých letech minulého století. Naposledy AEK získalo titul v sezoně 2001/02 právě pod vedením současného trenéra Dragana Šakoty. Klub se dostal v roce 2012 do velkých finančních problémů a na rok se propadl dokonce do třetí nejvyšší soutěže. Cesta zpět byla rychlá, hned v roce 2014 vyhráli druhou ligu, o rok později byli pátí v nejvyšší soutěži a v posledních dvou letech obsadil klub shodně třetí místo za oběma vládci řecké ligy Panathinaikosem a Olympiakosem.

V letošní sezoně je AEK v lize zatím na pátém místě s devíti výhrami a šesti prohrami a podobnou bilanci měli i v základní části Champions League (8-6). Doma prohráli stejně jako venku tři zápasy. V Athénách nestačili na Banvit, Strasbourg a Estudiantes, venku podlehli Strasbourgu, Bayreuthu a Banvitu. Jejich prohry však nikdy nebyli zdrcující, stejně tak jako výhry. Celkový rozdíl ve skóre byl o 39 bodů pozitivní. AEK patřil v BCL k podobně produktivním týmům jako my, nastřílel jen o 3 body méně, v obraně byl o 10 bodů horší než my.

Na soupisce AEK je šest Američanů, jeden Bosňan a zbytek tvoří Řekové. Ještě v minulé sezoně zde působil Michael Dixon, než odešel do Strasbourgu. Během této sezony došlo ke třem změnám na soupisce a tým z hlavního města posílili v lednu hned dva hráči. Vasilopoulos z Arisu a Vince Hunter.

vloženo: 14.02.2018 11:44 / přečteno: 1339x

24.05.2018    18:00hNejbližší zápas