TISKOVÁ ZPRÁVA O ZMĚNĚ MAJITELE

Patnáctinásobný ligový šampion a hegemon domácího basketbalu 21. století mění po dlouhých letech majitele. Basketbalový klub v Nymburce, který si poslední titul připsal v květnu letošního roku, opouští po třiadvaceti letech Miroslav Jansta. Většinový podíl v klubu kupuje Jiří Podpěra, menšinovým spolumajitelem se stává Viktor Kolář.

„Bylo to těžké rozhodnutí, nicméně zrálo ve mně poměrně dlouhou dobu. Je neuvěřitelné, co se nám v Nymburce podařilo vybudovat. A nemyslím tím zdaleka jen české tituly nebo nádherné zápasy v basketbalové Evropě. Ještě více mě hřeje práce odvedená pro mládež, fungující akademie i veškerá infrastruktura nutná pro chod klubu,“ řekl při oznámení změn majitelské struktury Miroslav Jansta, který přivedl klub z třetí ligy až na pomyslný vrchol české klubové scény. „Novým majitelům předávám zdravý klub, který si v posledních dvou dekádách vybojoval pevné místo na domácí i evropské basketbalové mapě. Přesto věřím, že lze nastavenou laťku posunout ještě dále. K tomu je však potřeba hodně energie, kterou já v tuto chvíli potřebuji věnovat péči o své zdraví, rodinu i projektům a úkolům v rámci ČUS. Jsem přesvědčen, že basketbalový Nymburk je v dobrých rukou, Jirkovi Podpěrovi nechybí elán ani potřebné fanouškovské nadšení. Já zůstanu nadále tím největším příznivcem.“

Jiří Podpěra, čtyřiačtyřicetiletý absolvent Právnické fakulty UK a Fakulty financí a účetnictví na VŠE v Praze, jde do nové pozice po zralé úvaze. „Jsem celoživotním basketbalovým nadšencem, basketbal jsem hrál závodně od dětství, mimo jiné i v Dukle Karlín, a dodnes zůstávám registrovaným hráčem. Cestu basketbalového Nymburka i práci Mirka Jansty v čele klubu jsem dlouhou dobu pečlivě sledoval, v poslední sezoně jsem již byl dění v klubu blíže. Měl jsem tak možnost nahlédnout za oponu, učit se fungování špičkového sportovního týmu. Učit se budu nadále, sport je nekončící řetězec úkolů a výzev. Pevně však věřím, že dokážu na práci svého předchůdce navázat a postupnými kroky posouvat basketbalový Nymburk neustále dopředu,“ řekl v premiérovém prohlášení v nové pozici Jiří Podpěra, který zároveň dodal: „Mám v hlavě svou vizi, se kterou však budu chtít v první řadě seznámit zaměstnance i hráče. V každém případě je jisté, že sportovní ambice klubu budou nadále ty nejvyšší.“

Menšinovým vlastníkem klubu se stává Viktor Kolář. Šestačtyřicetiletý manažer se profesně pohybuje ve fotbalovém prostředí, vstup do basketbalového klubu je pro něj především splněnou sportovní výzvou. „K basketbalu mám blízko již od studií na FTVS, divácky ho sleduji celý život. Měl jsem možnost fandit na zápasech NBA, Nymburk jsem sledoval při mnoha zápasech v české lize i evropských soutěžích. Nemám ambice zasahovat do každodenního chodu klubu, nicméně věřím, že ve strategické a dlouhodobější rovině mohu svými zkušenostmi přispět,“ uvedl svůj vstup do Nymburka Kolář.

V tuto chvíli čeká nové majitele především příprava na novou sezonu. „Klub je ve výborné kondici, hráčský i trenérský kádr je na příští sezónu stabilizovaný a máme na čem stavět. Vedle vysoké sportovní úrovně chceme zapracovat také na marketingu a komunikaci s fanoušky, k čemuž by měla pomoct také externí spolupráce se zkušenou agenturou Sport Invest Marketing. Zároveň chceme nadále klást důraz na rozvoj mládeže. S Viktorem Kolářem jsme se shodli na tom, že náš aktivní vstup do nymburského basketbalu bereme především jako investici do celkového sportovního prostředí v Česku. Čím více manažerů se zkušenostmi z vysoce konkurenčního komerčního prostředí bude do sportu přicházet, tím rychleji se může sport posunout dopředu,“ zakončil informace Jiří Podpěra.

vloženo: 29.06.2018 15:14 / přečteno: 1652x

FIDES